Română  |  English  |  Deutsch  |  Français

Italiano  |  Espanol  |  Pусский

 

 

 

   

 

 

Avantajele consumului de produse pe bază de soia

SOIA este o plantă leguminoasă cunoscută și cultivată în Asia Orientală (China și Japonia) din vremuri îndepărtate, fiind considerată una din cele cinci culturi sacre, alături de orez, grâu, mei și orz. Experiențele de secole ale populațiilor asiatice demonstrează că soia este o componentă valoroasă a nutriției, fiind cea mai bogată sursă vegetală de proteine de calitate superioară, având valoare biologică comparabilă cu proteinele din albușul de ou sau din lapte.

Cercetările din ultimele decenii au scos în evidență diferențe mari în ceea ce privește frecvența bolilor cardiovasculare, a osteoporozei și a mai multor forme de cancer între țările Asiei Orientale și țările apusene. Se știe că în Asia, unde trăiesc și cele mai multe populații longevive, există o cultură și un cult pentru aliment și nutriție. Se pare că aici este valabil îndemnul lui Hipocrate - “Hrana să vă fie leac și leacul să vă fie hrană.”  La aceste populații, care consumă soia de peste 5.000 de ani, se întâlnesc mai puține boli cardiovasculare și canceroase. De asemenea, s-a constatat că femeile asiatice fac într-o mai mică proporție neoplasm mamar decât cele din America sau Europa, în schimb emigrantele asiatice, care au renunțat sau au diminuat consumul de produse pe bază de soia și au adoptat alimentația apuseană, au aceeași rată de frecvență a cancerului de sân ca și femeile americane.

Studiile din ultimii ani, concretizate prin mii de articole publicate în reviste internaționale de specialitate, au dus la concluzia că soia, asociată unei diete echilibrate și unui stil de viață sănătos, are o acțiune benefică asupra sănătății.

Soia prezintă o incontestabilă valoare nutritivă, este o sursă extraordinar de valoroasă de proteine, dar și de lipide și substanțe biologic active. Proteinele din soia conțin toți aminoacizii esențiali în proporții optime - adică acei aminoacizi pe care organismul uman nu-i poate produce, dar de care are absolută nevoie. Coeficientul de utilizare digestivă și digestibilitatea sunt ridicate, ceea ce face ca proteina din soia sa fie ușor tolerată de organism. Și lipidele din soia au o digestibilitate ridicată, fiind sărace în acizi grași saturați și constituite în principal din acizi grași polinesaturați, dintre care amintim acizii Omega-3, cu efecte hipocolesterolemiante.

Soia reprezintă o sursă vegetală de lecitină - cu rol important în nutriția celulelor nervoase, stimulând tonusul activității cerebrale și capacitatea de memorare.

Soia constituie o sursă importantă de fibre alimentare, săruri minerale: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, fier și vitamine: A, B1, B6, D, E, acid folic.

Datorită compoziției sale, soia prezintă un index glicemic scăzut, ca urmare este indicată persoanelor suferinde de diabet. În plus, prin aportul de fibre, poate duce la reducerea greutății corporale a persoanelor cu obezitate.

Substanțele bioactive cu multiple acțiuni benefice sunt izoflavonele: genisteina, daidzeina şi gliceteina. Acestea au proprietăți antioxidante, diminuează plăcile de aterom, scad riscul de neoplasm mamar, au efecte anticancerigene în stadii precoce ale carcinogenezei, stopează hipertrofia prostatei. Soia reprezintă singura sursă dietetică de genisteină şi daidzeină.

Studii recente au demonstrat că genisteina consumată la o vârstă cât mai fragedă face mai rezistente celulele din glanda mamară la acțiunea agenților cancerigeni. Astfel s-a demonstrat că aceste izoflavone sunt fitoestrogeni, adică hormoni de origine vegetală care au o acțiune similară hormonilor sexuali feminini. S-a dovedit că fitoestrogenii din soia previn apariția cancerului de sân, uterin, ovarian, dar și a cancerului de piele, de colon, plămân, pancreas, ficat și de esofag. De asemenea au efecte pozitive la nivel osos - împiedică instalarea osteoporozei, la nivel cerebral și cardiovascular - scad nivelul sanguin al colesterolului și îmbunătățesc circulația arterială, atenuează simptomele care caracterizează menopauza (bufeuri, insomnii, amețeli, transpirații abundente etc.). Unii cercetători consideră consumul de produse pe bază de soia ca fiind o soluție mult mai bună decât utilizarea estrogenilor de sinteză, care au multe efecte secundare. În consecință, soia este indispensabilă în dieta femeilor aflate la menopauză. După vârsta de 40 de ani, acest aliment nu ar trebui să lipsească din dietă.

Din compoziția chimică a produselor din soia fac parte și saponinele, considerate substanțe antinutritive, dar care prezintă câteva proprietăți benefice: anticancerigene, hipocolesterolemiante, stimulente ale sistemului imunitar. Ele joacă un rol important în combaterea diabetului, a bolilor cardiovasculare și neoplaziilor, dar mai ales în combaterea cancerului colo-rectal.

Statisticile arată că produsele din soia reduc cu 55% diabetul, cu 20% cancerul pulmonar, cu 34% cancerul de esofag, cu 80% accidentele cerebrale, cu 42% ulcerul gastroduodenal, cu 70% infarctul miocardic. Consumul de produse pe bază de soia de asemenea crește longevitatea, cu 10 ani la femei și cu 5 ani la bărbați.

Este perfect adevărat că alimentația reprezintă cel mai important factor de stil de viață, după cum spunea și dr. H. P. Rusch - un celebru cercetător american: Bolile de care suferă omul, ca urmare a civilizației, iau naștere prin intermediul alimentației și pot fi vindecate tot numai pe calea unei alimentații corecte.” În acest context, natura ne-a dăruit, prin bunăvoința și mărinimia ei, o plantă miraculoasă - soia, iar produsele pe bază de soia, care pot face parte din alimentația noastră, ne transmit mai departe acest dar neprețuit care înseamnă sănătate.